Szukaj Pokaż menu
Witaj nieznajomy(a) zaloguj się lub dołącz do nas
…NIECODZIENNIK SATYRYCZNO-PROWOKUJĄCY

Forum > Kuchnia pełna niespodzianek > Tak wygląda przepis na gigantycznego burgera
Fridge_
Fridge_ - Superbojownik · 6 miesięcy temu
Przepis w formie video: https://youtu.be/UmqWImfbgs0

Składniki:

Ciasto:
480g Mąki
300ml Wody
50g Masła
1 Jajko
12g Suchych Drożdży
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka cukru
Mleko i Sezam na wierzch

Czas Wyrastania Ciasta: 45-60min
Pieczenie: 180*C[360F] przez 30 minut


Mięso:
500g Mielonej Mołowiny
1 Duża cebula
Szczypta soli i cukru do cebuli
250g Sera Cheddar
1 łyżka smalcu
2 łyżki keczupu
2 łyżki musztardy
½ TSP soli
Pieprz


Intrukcje:

1. Łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże i stopniowo dodajemy wodę – ciasto będzie bardzo lepkie na początku ale nie dodawaj mąki, po wyrabianiu przez ok 10-12 minut ciasto będzie już takie stabilne.
2. Po pierwszym wyrabianiu dodajemy pokrojone masło – najlepiej żeby było miękkie, dużo nam to ułatwi. Zagniatamy ponownie – kolejne 3-5 minut.
3. Odstawiamy ciasto przykrywając folią spożywczą na około 45-60minut. Musi podwoić objętość.
4. W tym czasie smażymy mięso – najlepiej na smalcu (spora łyżka) na średnim ogniu.
5. Nie ruszaj za bardzo tym mięsem, dociśnij lekko – jak się przyrumieni, zamknie to odwracamy i dopiero wtedy je rozdrabniamy
6. Przerzuć mięso do miski a na patelni musimy skarmelizować cebulę – kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę soli i cukru i czekamy na złoty kolor.
7. Mięso łączymy z cebulą, ketchupem, solą, pieprzem – tu możemy dodawać dalej przyprawy, coś ostrego, zioła, ogólnie ulubione przyprawy.
8. Zostawiamy aby sobie ostygło.
9. Wracamy do ciasta – usuwamy powietrze i dzielimy na dwie części – dużą i małą (mała ma być po rozwałkowaniu wielkości naszej tortownicy lub delikatnie mniejsza)
10. Zabieramy się najpierw za duży kawałek – rozwałkowujemy nie za cienko.
11. Wkładamy do natłuszczonej tortownicy na dno i boki – dorzucamy mięso i starty ser (nie musi być cheddar – ważne by dobrze się topił.
12. Nakrywamy rozwałkowanym mniejszym kawałkiem ciasta i złączamy wszystko razem.
13. Smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy do pieca na 180*C.
14. Po 30 minutach gotowe!

Hej, a może by tak wstawić swoje zdjęcie? To łatwe proste i szybkie. Poczujesz się bardziej jak u siebie.
raczej sloppy joe, niż burger per se.
Forum > Kuchnia pełna niespodzianek > Tak wygląda przepis na gigantycznego burgera
Aby pisać na forum zaloguj się lub zarejestruj